

1288 Ritson Road North, Suite 333, Oshawa, ON L1G 8B2 Phone: 905-404-9545; Fax: 905-404-3727; office@canadianapm.com www.canadianapm.com

REGISTRATION INFORMATION GUIDE

CANADIAN ACADEMY OF PAIN MANAGEMENT PRESENTS:

PAIN MANAGEMENT ON-LINE CREDENTIALING COURSE

CAPM MEMBER AND NOT CREDENTIALED YET? YOU CAN CREDENTIAL NOW!

Credentialing pathway valid for members of CAPM Followed by Qualifying Examination

This Group Learning program has been certified by the College of Family Physicians of Canada and the Ontario Chapter for up to 15 Mainpro+ COURSE DATES JUNE 26, 27, 28, 29 2023 6 PM—10 PM



WHO SHOULD ATTEND

This multidisciplinary meeting is of interest to:

Physicians	Interventional Pain Physicia
Surgeons	Psychologists
Nurses	Physiotherapists

ans Chiropractors Occupational Therapists Massage Therapists

Social Workers Pharmacists

REQUIREMENTS

- 1. Attend the online course and pass the exam based on attending the three CAPM days.
- 2. You are a current CAPM Member in the Credentialing stream.
- 3. Proof of current licensure or registration of your profession regulatory body.
- Documentation of your highest academic degree or diploma relevant to pain practice, if applicable.
- 5. CV demonstrating 2 or more years of active clinical practice in pain management.
- 6. Three letters of reference from colleagues to support that you practice in pain.
- 7. A \$200 fee is applicable for credentialing.

FACULTY, 2023

DR. ELDON TUNKS, MD, FRCPC

Course Chair

Emeritus Prof Psychiatry McMaster Consultant Department of Physical Medicine and Rehabilitation Hamilton Health Sciences Past President, CAPM

DR. ELENI G. HAPIDOU, C PSYCH

Psychologist Diplomate, Canadian Academy of Pain Management (CAPM) Michael G DeGroote Pain Clinic; McMaster University Medical Center; Hamilton Health Sciences; Associate Professor (PT); Department of Psychiatry and Behavioral Neurosciences; Associate Faculty Member; Department of Psychology, Neuroscience and Behavior (PNB), Clinical Behavioral Sciences & Bachelor of Health Sciences Program, McMaster University Vice President, CAPM

MARTHA BAUER, OT REG (ONT)

Occupational Therapist McMaster Family Health Team, Clinical Lecturer, McMaster University, School of Rehabilitation Sciences Board Member, CAPM

DR. LYDIA HATCHER, MD, CCFP, FCFP, CHE, D-CAPM

Associate Clinical Professor of Family Medicine, McMaster University Active Staff, MG DeGroote Pain Clinic, McMaster University Medical Centre, Hamilton Health Sciences Medical Inspector, College of Physicians and Surgeons of Ontario Diplomate, Canadian Academy of Pain Management **President, CAPM**

DR. MICHAEL BOUCHER, BKIN, MD, CCFP, MCIME

Assistant Clinical Professor, McMaster University; Consultant Pain-Related Education Management & Medical-Legal Review; Diplomate Interventional Pain Management (CAPM); Medical Director, Burlington Pain Care; Medical Director, Hamilton & York Region Fire. **Treasurer, CAPM**

THREE WAYS TO REGISTER

- 1. ONLINE: https://eis.eventsair.com/capm-virtual-course-2023/ capmcredentialingcourse2023
- 2. MAIL: CAPM, 1288 Ritson Road North, Suite 333, Oshawa, ON L1G 8B2

CANCELLATION POLICY

Cancellations will be accepted until June 12th subject to a \$60.00 cancellation fee. June 13th to June 26th there are no refunds for cancellations.

LEARNING OBJECTIVES

As a result of this course participation the learner will be able to:

AS AN EXPERT AND SCHOLAR:

1. Identify common and important pain disorders including the pain mechanisms underlying the clinical features, and correlate this with the current evidence on pain mechanisms.

AS AN EXPERT:

- 1. To conduct a bedside examination to distinguish primary nociception from chronic hyperalgesic or neuropathic pain conditions.
- 2. Identify through the history, review of documentary data and bedside examination, the conditions, comorbidities and syndromes, preparatory for effective pain management decisions.
- 3. Assess the patient's readiness for therapeutic change and identify obstacles interfering with change.
- 4. Choose behavioral strategies appropriate for the problem and to employ them.

AS A SCHOLAR:

1. Be able to discern acute, subacute and chronic neck/back spinal pain, and the evidence supporting or not supporting procedures to address spinal pain.

AS A COLLABORATOR AND AS AN EXPERT:

 Have sufficient understanding of cognitive behavioral and multidisciplinary approaches that the clinician will be able to collaborate with the psychological or multidisciplinary providers and/or act as the most responsible clinician to promote functional improvement and return to occupational, psychological and interpersonal role-functioning.

AS A COLLABORATOR:

1. To discern clinical history and bedside signs and symptoms to make an Informed decision regarding the appropriateness of interventional procedures.

WHAT DO I NEED TO KNOW ABOUT GETTING ONLINE?

The course will offered through the Zoom Platform.

DO I HAVE TO TAKE ALL FOUR DAYS?

Yes, for this course you do. Certification credits will be issued according to the number of days you take part in. If you miss a course day you can make up the day in the next set of course days.

ACCREDITATION

This Group Learning program has been certified by the College of Family Physicians of Canada and the Ontario Chapter for up to:**15 Mainpro+ Credits**

SELF-ASSESSMENT QUESTIONNAIRE:

A self-assessment questionnaire will be emailed out to all participants. own time.

EXAM:

You must do the exam to be considered fully credentialed. Students are not legible to take the exam. Your exam mark will be emailed to you. Exam marks will be kept confidential.

SESSION ONE, MONDAY JUNE 26TH 2023

6:00 PM—6:30 PM	CHRONIC PAIN CLINICAL ASSESSMENT-1 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks
6:30 PM—7:00 PM	STAGES OF CHANGE-20 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eleni Hapidou
7:00 PM—7:30 PM	READINESS FOR CHANGE; PROBLEM-BASED EXAMPLES-21 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks
7:30 PM—8:00 PM	PACING AND SIMPLE BEHAVIORAL STRATEGIES IN PAIN MANAGEMENT-22 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Martha Bauer
8:00 PM -8:10 PM	BREAK
8:10 PM—9:10 PM	INTERVENTIIONAL TREATMENT-27 60 MINUTES INCLUDING 15 MINUTES DISCUSSION Dr. Michael Boucher
9:10 PM—9:40 PM	INTERDISCIPLINARY PAIN MANAGEMENT-25 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eleni Hapidou
9:40 PM—10:10 PM	MULTIDISCIPLINARY PAIN MANAGEMENT-24 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks

SESSION TWO, TUESDAY JUNE 27TH 2023

6:00 PM—6:30 PM	PAIN AND COMORBID DEPRESSION-2 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks
6:30 PM—7:00 PM	PAIN IN SPECIAL POPULATIONS (CHILDREN, ELDERLY, PREGNANCY)-18 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks
7:00 PM—7:30 PM	WORK AND CONFRONTING DISABILITY-26 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks
7:30 PM—8:00 PM	OPIOID USE GUIDELINES-13 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Lydia Hatcher
8:00 PM -8:10 PM	BREAK
8:10 PM—8:40 PM	AM TAPERING STRONG OPIOIDS-16 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Lydia Hatcher
8:40 PM—9:10 PM	LOW BACK PAIN-3 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Michael Boucher
9:10 PM—9:40 PM	NECK PAIN-4 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Michael Boucher
9:40 PM—10:10 PM	CHRONIC FATIGUE AND SLEEP DISORDERS-6 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Lydia Hatcher

SESSION THREE, WEDNESDAY JUNE 28TH 2023

6:00 PM—7:00 PM	MANAGING PAIN MECHANISMS-28B 60 MINUTES INCLUDING 15 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks
7:00 PM—7:30 PM	CNS PAIN MECHANISMS-29 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks
7:30 PM—8:00 PM	CHRONIC HEADACHE-5B 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks
8:00 PM -8:10 PM	BREAK
8:10: PM—8:40 PM	PRACTICING AS A GROUP A TECHNIQUE OF APPLIED RELAXATION 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eleni Hapidou
8:40 PM—9:10 PM	COGNITIVE BEHAVIORAL THERAPY-23 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eleni Hapidou
9:10 PM—9:40 PM	OPIOID DEPENDENCY: USING METHADONE AND SUBOXONE-17 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Lydia Hatcher
9:40 PM—10:10 PM	CANNABIS AS "MEDICINE" 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Lydia Hatcher

SESSION FOUR, THURSDAY JUNE 29TH 2023

6:00 PM—6:30 PM	NEURALGIA AND HYPERALGESIA-30 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks			
6:30 PM—7:00 PM	STANDARDIZED PAIN MEASURES IN NEUROPATHIC PAIN-11 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks			
7:00 PM—7:30 PM	COMPLEX REGIONAL PAIN SYNDROME-10 30 MINUTES INCLUDING 8 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks			
7:30 PM –7:40 PM	BREAK			
7:40 PM—8:40 PM	SIMPLE TRIGGER POINT BLOCKS IN FASCIAL LAYERS-28A 60 MINUTES INCLUDING 15 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks			
8:40 PM—9:40 PM	DISCUSSION—"WHAT WAS LEARNED?"; "WHAT ARE MY FURTHER EDUCATIONAL OBJECTIVES?" "HOW MAY I PUT THE LEARNING INTO PRACTICE?" "HOW WILL I ASSESS MY SUCCESS REINFORCING MY LEARNING?" 60 MINUTES DISCUSSION Dr. Eldon Tunks			

IN

ONLINE CREDENTIALING COURSE—JUNE 2023 REGISTRATION FORM

ATTENDEE I	NFORMATIO
	NFURWATIUT

To Register Online: https://eis.eventsair.com/capm-virtual-course-2023/capmcredentialingcourse2023

Select one: <i>(Please circle)</i> Name: <i>First</i>						
Organization:	 				 	
Address:	 				 	
City:	 	Province:		_ Postal Code: _	 	
Telephone:	 		Fax:		 	
Email:						

Please print clearly

COURSE FEES—There is no option to take single days for this Virtual Course. The full course is the only option for 2023.

MEMBERSHIP-	-You must be a	CAPM member	. (January 1—Dece	mber 31 2023)
COURSE DATES	MEMBER Regular Fee	STUDENT Regular Fee	CREDENTIALING FEE	EXAM FEE
June 26. 27,	\$400.00	\$150.00	\$200.00	\$200.00
28, 29			Not applicable to students	Not applicable to students
				.
SUB-TOTAL OF	ALL CHOICES			\$
			HST	\$
				.
ΤΟΤΑΙ ΡΑΥΑΒΙ	LE INCLUDING	HST		\$

REQUIREMENTS

1. I am a Credentialing Stream Member of CAPM and will participate in the exam

2. I am sending proof of current licensure or registration of profession regulatory body

3. I am sending documentation of my highest academic degree or diploma relevant to pain practice

4. I am sending my CV via email demonstrating 2 or more years of active clinical practice in pain management

5. I am sending 3 letters via email of reference from colleagues supporting my pain management service

	MASTERCARD	
Name on Card: _		
Signature:		

CHEQUE: Payable to **Canadian Academy of Pain Management** (*include the registration form*). **Mail to:** 1288 Ritson Road North, Suite 333, Oshawa, ON L1G 8B2

QUESTIONS: CAPM Office—Krista Hook—T: 905-404-9545